24.6.2010

Tarkennusta käytännön asioihin.

Moni varmasti ajattelee, miten käytännössä kaikki tapahtuu ja etenee.

Tavoitteena on opiskella palomies-hoitotason sairaankuljettajaksi Prinssi Georgen piirikunnan pelastuslaitoksen alaisuudessa. Käytännössä se tapahtuu siten, että toimitaan joltakin asemalta käsin, tässä tapauksessa asemalta yhdeksän. Osa ihmisistä asuu asemalla opiskellessaan tai muuten, ja minä olen yksi heistä aina ollessani maassa. Sähkölaskua, internettiä tai vuokraa ei tarvitse maksaa ja satunnaisesti asema tarjoaa sapuskaa. Perustarvikkeet, kuten ketsuppia, kahvia, mausteita, ruokailuvälineitä ja vastaavia on saatavilla veloituksetta, mutta omalla vastuulla on yleensä pääruoan hankinta. Se onkin suurin menoerä itselleni siellä ollessani ja siksi pyrin ostamaan suuria määriä erilaisia ruoka-aineksia ja tekemään itse niin paljon kuin pystyn. Tällä tavoin saan minimoitua päivittäisen ruokabudjetin muutamiin dollareihin.

Mutta paikallinen puhelinlasku, vaikka ei suuri olekaan, noin viidestä kymmeneen dollaria kuussa, julkisen liikenteen matkat, erilaiset hyötytarvikkeet hammastahnasta sukkiin, muut elämän pikku menot ja ennenkaikkea lentoliput syövät rahaa.


Koulutus menee kokonaisuudessaan siten, että taustaselvitysten ja vastaavien jälkeen saadaan paikka "probationary firefighterina" jostakin alueen asemalta. Tämän jälkeen on paperisotaa ja lääkärintarkastuksia. Kun se kaikki on takana saadaan henkilökohtainen ja uniikki numero PGFD:stä ja sitten voidaan hakea paikkaa Volunteer Recruit Schoolista joka kestää muutamia viikkoja. Siellä opetellaan perustaitoja ensiavusta alkusammtukseen, mutta lähinnä koulutus on tarkoitettu teoriaan alueen laitoksen toiminnasta ja pelastustoiminnasta yleensä.

Kun VRS on takana, saa kuvallisen henkilökortin ja sitten on vapaa jatkamaan Fire 1 ja EMT-koulutukseen. Fire 1 on paikallinen palomiehen peruskurssi, kun taas EMT-B on ensimmäinen sairaankuljetuksen kurssi. Molempien kesto on vain muutamia satoja tunteja kunkin kohdalla, mutta koulutusta ei olekaan tarkoitus jättää siihen.

Fire 1-kurssin jälkeen on kymmeniä muita kursseja, kuten Rescue 1 tai HazMat 1, joita kaikkia pitää pikkuhiljaa käydä "työharjoittelun", eli päivittäisen osallistumisen aseman toimintaan, ohella. Kokoajan, myös ilman kursseja, osallistutaan hälytystehtäviin ja muihin aktiviteetteihin oppilaan roolissa, seuraten ja avustaen.

EMT-B:n jälkeen seuraa muutamia täydennyskursseja ja ennenkuin EMT-I -kurssille voi hakea, tulee suorittaa myös tietty määrä työharjoittelua Basic-tasolla. EMT-I, eli Intermediate, vastaa suomalaista perustason sairaankuljettajaa, ja kyseinen koulutus kestää noin 500 tuntia. Tämän jälkeen on taas jakso työntekoa Intermediate-tasolla ja sen jälkeen voi hakea viimeiselle tasolle, eli EMT-P. EMT-Paramedic vastaa hoitotason sairaankuljettajaa ja onkin paikallinen ensihoidon yleistaitaja lääkeosaamiseltaan ja muilta taidoiltaan. Paramedic-koulu kestää yleensä noin 2600 tuntia.

Tämän kaiken saavuttamiseen menee tietenkin useampia vuosia, riippuen lähinnä rahatilanteesta, eikä urakka tule olemaan helppo. Koulutus itsessään on veloituksetonta joiltakin osin, mutta joissakin tapauksissa esimerkiksi Paramedic-koulu täytyy itse rahoittaa siten, että palolaitos korvaa koulutusmenot oppilaalle jokaisen hyväksytysti läpäistyn lukukauden jälkeen ja vaikka tälläisessä tapauksessa rahan saa takaisin, on sen saaminen ensisijassa jo saavutus. Siksi kaikki lahjoitukset ovat tervetulleita.

Kaiken tämän jälkeen olen aikanaan Firefighter-Paramedic.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti